Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Με το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα έχω πολλούς και στενούς δεσμούς. Επανειλημμένα βρέθηκα σε εκδηλώσεις του για να μιλήσω για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισάριθμες φορές εντυπωσιάστηκα από το ψηλό επίπεδο των μαθητών του Λυκείου, το περιεχόμενο των ερωτήσεων που μου υπέβαλλαν και της συζήτησης που ακολουθούσε. Εξίσου εντυπωσιακές ήταν και οι δραστηριότητες που παρουσίαζαν κάθε φορά οι μαθητές του σχολείου.

Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκομαι σήμερα εδώ, προκειμένου να συμμετέχω κι εγώ μαζί σας στο ιδιόμορφο πανηγύρι γνώσεων και δραστηριοτήτων το οποίο από κοινού, μαθητική κοινότητα κι εκπαιδευτικοί, έχετε οργανώσει στα πλαίσια του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου του σχολείου σας.

Το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τη δυνατότητά του να φοιτά σε κάποιο σχολείο, αλλά επεκτείνεται και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης την οποία αυτό λαμβάνει. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια ποιοτική εκπαίδευση, η οποία θα σέβεται και θα προωθεί τα δικαιώματα και την εγγενή του αξιοπρέπειά, μια εκπαίδευση που θα είναι παιδοκεντρική και φιλική προς τα παιδιά.

Διαβάζοντας το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για τη σημερινή σας Εκδήλωση, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι σε αυτή βρίσκει έκφραση, σε σημαντικό βαθμό, το δικαίωμα κάθε παιδιού να απολαμβάνει μια ποιοτική εκπαίδευση που θα του επιτρέπει να αναπτύσσει το πλήρες εύρος της ατομικής του προσωπικότητας, τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Πάνω από όλα, στην Εκδήλωσή σας αποτυπώνεται το δικαίωμα κάθε παιδιού να συμμετέχει ενεργά στη ζωή και τη δράση του σχολείου, ξεδιπλώνοντας τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα του.

Καθώς βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, όλο και πιο έντονα, τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις κλιματολογικές αλλαγές, η αναγκαιότητα να προβληματιστούμε και να επανεξετάσουμε τη σχέση μας ως ανθρώπινη κοινότητα με το περιβάλλον μας, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική. Σε αυτό τον προβληματισμό, είμαι σίγουρη, έχει να συνεισφέρει πολλά και το σημερινό σας συνέδριο με θέμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον. Παρελθόν Παρόν και Μέλλον».

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση του σχολείου και το διδακτικό προσωπικό, και ιδιαίτερα την εμπνευσμένη Διευθύντρια κα. Γκλόρια Σέπου, της οποίας ο ενθουσιασμός, ο ζήλος και η επιμονή αντανακλώνται σ΄ όλες τις δραστηριότητες του σχολείου. Πάνω από όλους, όμως, θέλω να συγχαρώ τα παιδιά, εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου Απ. Βαρνάβα, που έχετε δουλέψει με ενθουσιασμό, φαντασία και ευρηματικότητα ανακαλύπτοντας γνώσεις και αξιοποιώντας τες.

Εύχομαι σε όλους μια δημιουργική και ταυτόχρονα ευχάριστη εμπειρία.Κατεβάστε το αρχείο Word Xeretismos epitropou sto sxoleio Ap. Varnava - 11-3-2009.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top