Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά σε εκδήλωση ενημέρωσης της ομάδας TheatrEtc για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού και παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Remove the Power
Απονομή βραβείων σε μαθητές που συμμετείχαν
στους διαγωνισμούς του προγράμματος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να χαιρετίσω την Εκδήλωση της ομάδας TheatrEtc στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του προγράμματος Remove the Power και θα βραβευθούν οι μαθητές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Remove the Power και, ιδιαίτερα, το βιβλιάριο δημιουργικών δραστηριοτήτων «Ποτέ ξανά ο ίδιος», ένα φιλικό στο χρήστη εκπαιδευτικό εργαλείο με ευχάριστες για τα παιδιά δραστηριότητες, προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε σχολική μονάδα να αναπτύξει προληπτικά προγράμματα παρέμβασης με στόχο την αντιμετώπιση και πρόληψη του κοινωνικού φαινόμενου του εκφοβισμού/ bullying στο χώρο του σχολείου. Για το λόγο αυτό, το έχω θέσει υπό την αιγίδα μου και το έχω στηρίξει. Η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος σε διάφορα σχολεία, είναι ενδεικτική της εκπαιδευτικής του αξίας.

Φίλες και φίλοι

Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλείστα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα. Αποτελώντας έκφραση της κατάχρησης εξουσίας ή/ και της δύναμης επιβολής ενός ή περισσότερων ατόμων πάνω στους άλλους, αποτελεί την κύρια έκφραση της βίας στο χώρο του σημερινού σχολείου, και όχι μόνο.

Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι συνυφασμένη με την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ατομικότητα και τη διαφορετικότητα του άλλου, και διασυνδέεται, άμεσα, με την καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για παιδιά, η ευθύνη μας είναι να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση εκδήλωσης μιας τέτοιας συμπεριφοράς, ξεχωριστά, εστιάζοντας τόσο στο θύμα όσο και το θύτη εμπλέκοντας, παράλληλα, την ομάδα των συνομήλικων. Κάθε φορά που ένα παιδί γίνεται θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, αναδεικνύεται η ανάγκη παρέμβασης, αφενός, για τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου για το ίδιο το θύμα και, αφετέρου, για τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων όπου θύτες και θεατές θα βοηθηθούν να αναπτύξουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές, παραμένοντας μακριά αλλά και καταγγέλλοντας τη χρήση κάθε μορφής βίας.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση και προώθηση, εντός του σχολικού περιβάλλοντος, κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· μιας κουλτούρας που θα στηρίζει και θα ενδυναμώνει κάθε παιδί, θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του, κρατώντας το μακριά και προστατεύοντας το από την εκδήλωση βίαιων και εκφοβιστικών συμπεριφορών.

Είναι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρακολουθώ τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ανθρωποκεντρικού και φιλικού προς τα παιδιά σχολείου, μέσα από την εν εξελίξει Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Θεωρώ ότι αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιτυχία τους προϋποθέτει, ωστόσο, συνεχή, ειλικρινή και συνεπή προσπάθεια από μέρους του Υπουργείου, των εκπαιδευτικών αρχών και των ίδιων των εκπαιδευτικών αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη από μέρους της κοινωνίας των πολιτών.

Το πρόγραμμα Remove the Power είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια πρωτοβουλία μέσα από την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης έρχεται να στηρίξει και να ενισχύσει την τυπική εκπαίδευση και τα προγράμματά της.

Κλείνοντας, θα’ θελα να συγχαρώ τους συντελεστές του προγράμματος, καθώς και τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό και σήμερα βραβεύονται για αυτή τους τη συμμετοχή. Ευχή μου είναι, η προσπάθεια αυτή, όχι απλά να συνεχιστεί αλλά να ενισχυθεί και να επεκταθεί.
Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top