Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Δημόσια Παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας παιδιών που πρόσφατα απασχόλησαν την επικαιρότητα


Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, επιθυμώ να εκφράσω θλίψη και προβληματισμό για τη συνεχή εμφάνιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όπως αυτά τα οποία είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και έχουν κατακλύσει τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Έχω, από την αρχή της λειτουργίας του Θεσμού, ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, έχω προωθήσει δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη του φαινομένου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε τα ίδια να είναι σε θέση να προβάλλουν αντιστάσεις και να σπάζουν τη σιωπή. Παράλληλα, στα πλαίσια του ελεγκτικού μου ρόλου, έχω προβεί σε πολλαπλές παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, υποβάλλοντας διαπιστώσεις και εισηγήσεις για βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και έχω τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη για θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για πρόληψη, αναφορά και χειρισμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.

Την ίδια ώρα, θέλω να επαναλάβω ότι, θεωρώ τα ΜΜΕ σημαντικούς συνεργάτες του Θεσμού στην προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Η επισήμανση περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών από τα ΜΜΕ συμβάλλει, αφενός, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και, αφετέρου, ασκεί πίεση στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη βελτίωση του τρόπου παρέμβασης και χειρισμού. Μελετώντας τα δημοσιεύματα/ρεπορτάζ που ασχολήθηκαν με τα περιστατικά της πρόσφατης επικαιρότητας, διαπιστώνω ότι, για ακόμα μια φορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επικεντρώθηκαν σε εξονυχιστική παρουσίαση των λεπτομερειών που τα αφορούν. Θέση μου είναι ότι, η δημοσιογραφική κάλυψη των τέτοιων περιστατικών, δεν πρέπει να περιορίζεται στο να ξεδιπλωθούν οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων ή να παρουσιαστεί η πορεία των αστυνομικών διερευνήσεων, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόκληση για διερευνητική κριτική δημοσιογραφία με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με ερευνητικά δεδομένα και συστάσεις ειδικών για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σχετικό, με το θέμα, υλικό το οποίο μπορούν οι επαγγελματίες των ΜΜΕ να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν στα πλαίσια του ρόλου τους, υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Γραφείου μου στο http://www.childcom.org.cy. Ειδικότερα, παραπέμπω στη Θέση μου με τίτλο «Θέση της Επιτρόπου αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, αναφορά, διερεύνηση και εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο», Δεκέμβριος 2014. Στην εν λόγω Θέση, η οποία εξετάζει σφαιρικά το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, αναφορά, διερεύνηση και εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο. Στόχος της είναι όπως, ενόψει και της ψήφισης του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 [91(Ι)/2014], που άλλαξε άρδην το νομικό πλαίσιο, αποτελέσει τη βάση για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων όσον αφορά τη δημιουργία δομών και για αλλαγή του τρόπου προσέγγισης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Στην Θέση αυτή προβάλλεται η ανάγκη υιοθέτησης Εθνικής Στρατηγικής για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η ανυπαρξία της οποίας δημιουργεί πολλά κενά και οδηγεί σε εσφαλμένους χειρισμούς. Μια τέτοια Στρατηγική πρέπει να καλύψει τομείς που αφορούν την πολιτική του Κράτους καθώς και σχετικούς τομείς δράσεων, με στόχο τη διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών γενικά και των παιδιών θυμάτων πιο ειδικά.

Καλώ τους επαγγελματίες των ΜΜΕ να καταπιαστούν δημοσιογραφικά με το θέμα της σεξουαλικής βίας, παρουσιάζοντας τις διάφορες πτυχές του, ενημερώνοντας το κοινό, ασκώντας εποικοδομητική κριτική και εντοπίζοντας κενά. Με τέτοια δράση, θα ασκείται και από πλευράς τους, η ενδεικνυόμενη πίεση, προς το κράτος, για υλοποίηση, σε πρακτικό επίπεδο, όσων επιβάλλονται από τον σχετικό Νόμο τα οποία αναλύω με εισηγήσεις στην πιο πάνω Θέση μου.Κατεβάστε το αρχείο Word ΓΕΠ δημόσια παρέμβαση για σεξουαλική κακοποίηση 1.07.2015.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top