Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Διήμερο Εκπαιδευτικό Εργαστήρι
Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Ο.Ε.Σ.) συναντήθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου 2011 σε ξενοδοχείο στο Τρόοδος, , για διήμερο Εκπαιδευτικό Εργαστήρι με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στη διήμερη συνάντηση συμμετείχαν 21 παιδιά, η Επίτροπος και 3 Λειτουργοί του Γραφείου. Ο ενθουσιασμός μικρών και μεγάλων ήταν ιδιαίτερα έντονος και η ατμόσφαιρα που επικράτησε ήταν ζεστή και φιλική.

Η συνάντηση είχε ως βασικούς στόχους, την καλύτερη γνωριμία και «δέσιμο» των παιδιών μεταξύ τους, με την Επίτροπο και με τους Λειτουργούς, την κατανόηση βασικών δικαιωμάτων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού ώστε τα παιδιά να πάρουν τις κατάλληλες βάσεις για να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους ως Ο.Ε.Σ. και γενικά την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού.

Η μεθοδολογία του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου εκπονήθηκε από τους Λειτουργούς του Γραφείου της Επιτρόπου, εκ των οποίων μία είναι ψυχολόγος και οι δύο εκπαιδευτικοί. Η διήμερη συνάντηση ξεκίνησε με παιχνίδια για δέσιμο της ομάδας που θα έδιναν την ευκαιρία στα παιδιά να εξοικειωθούν μεταξύ τους ενώ οι δύο τρίωρες συναντήσεις που ακολούθησαν είχαν τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου τα παιδιά επέλεξαν, μεταξύ των συμμετοχών στο Διαγωνισμό Σχεδιασμού Λογότυπου της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, το λογότυπο της Ο.Ε.Σ. Καθόρισαν τη συχνότητα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει η Ο.Ε.Σ. κατά το 2011-2012 καθώς και τη θεματολογία που θα συζητηθεί στις συναντήσεις.

Από τις αξιολογήσεις που έγιναν, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και στο τέλος του διήμερου, φάνηκε ότι τα παιδιά είχαν ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό διήμερο και ένιωσαν ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Από την πλευρά της η Επίτροπος ένιωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που είχε την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στα παιδιά και να εμπλακεί σε δημιουργικό διάλογο μαζί τους, τόσο σε ομαδικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων όσο και σε ατομικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου. Προσδοκία και επιδίωξη της Επιτρόπου είναι να καθιερώσει τη λειτουργία της Ο.Ε.Σ., βελτιώνοντας τυχόν αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της χρόνο με το χρόνο καθώς επίσης και να προβάλλει προς την Κυπριακή κοινωνία την αξία της διαδικασίας ακρόασης των απόψεων των παιδιών και την αποτελεσματικότητά της, όταν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέρεται στα παιδιά από τη μια η κατάλληλη πληροφόρηση και από την άλλη η δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε να εκφράσουν την άποψή τους και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που τα αφορούν.Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Ανακοίνωση στον τύπο ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top