Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Η Επίτροπος αποδίδει τεράστια αξία στο δικαίωμα των παιδιών να διαμορφώνουν και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.Με μεγάλη της χαρά, φιλοξενεί στην Ιστοσελίδα του Γραφείου της το χαιρετισμό του προέδρου του Κ.Μ.Σ. του Λυκείο Πολεμίου, Παναγιώτη Γεωργίου, στο Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου /Λυκείου Πολεμίου με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού: θεμέλιο για την αποτροπή της παραβατικότητας, του κοινωνικού αποκλεισμού, του ρατσισμού και την αποδοχή της διαφορετικότητας»

Θεοφιλέστατε,
Κύριε επιθεωρητή,
Ελλόγιμη κυρία Διευθύντρια,
Κύριε Πρόεδρε της σχολικής εφορίας,
Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Συνδέσμου Γονέων,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Σεβαστοί Καθηγητές, καθηγήτριες,
Αγαπητοί συμμαθητές,

Εκ μέρους του Κ.Μ.Σ. χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου που οργάνωσαν οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου μας. Αισθάνομαι τυχερός που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα από το βήμα αυτό να εκφράσω τις απόψεις μου για τα δικαιώματα του παιδιού και πως αυτά θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαία λίθο για περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού, του ρατσισμού και της προώθησης του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Αδιαμφισβήτητα είναι κοινός παραδεκτό ότι κατά την τρυφερή παιδική ηλικία διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Επομένως, η είσπραξη σεβασμού στην παιδική ηλικία θα σημαίνει και απόδοση σεβασμού σε μεγαλύτερη ηλικία. Εύκολα, συνάγεται λοιπόν από τα παραπάνω το συμπέρασμα ότι, αν θέλαμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία, που να σέβεται και να αποδέχεται το διαφορετικό, να μην το περιθωριοποιεί ούτε να το αποκλείει, οφείλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των νέων βλασταριών της.

Επιπλέον η θωράκιση των δικαιωμάτων του παιδιού πρόκειται να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα. Τόσο, η παιδική όσο και η νεανική παραβατικότητα ριζώνουν κατά κύριο λόγο σε πωρωμένες ψυχές. Συνθήκες σεβασμού, προστασίας, ορθής καθοδήγησης και διαπαιδαγώγησης, απουσίας καταπίεσης θα διαπλάσουν νέους με αρχές και ήθος ευέλικτους και ευπροσάρμοστους που θα μετατρέπουν το πεδίο μάχης σε πεδίο διαλόγου και θα προοδεύουν, μέσω της συνεργασίας, με τρόπο συλλογικό που θα συμβάλει στην κοινωνική πρόοδο.

Τέλος μια τέτοια πολιτική, εκλεκτό ακροατήριο, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό. Είναι σαφές ότι η οικογένεια και η παιδεία, ουσιαστικοί φορείς στη διαπαιδαγώγηση του νέου οφείλουν να του εμφυσήσουν το ιδανικό του σεβασμού, σεβόμενοι πρώτα οι ίδιοι το παιδί. Η ισότητα και η συναδέλφωση όλων των ανθρώπων αποτελούν πρωταρχικό μέλημα της κοινωνίας μας, και οφείλουμε να το εμπνεύσουμε στα παιδιά αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.

Κλείνοντας θα ήθελα εκ μέρους όλων των συμμαθητών μου να εκφράσω τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες μου, σε άτομα όπως εσείς εκλεκτοί προσκεκλημένοι, που κατανοείται τη σημασία της διαφύλαξης των δικαιωμάτων του παιδιού και την στηρίζεται με την ενεργό δράση σας. Πρόκειται να είμαστε ακόλουθοι και μιμητές σας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι θα οικοδομηθεί μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα, στη συμφιλίωση και στη υγιή συνεργασία του διαφορετικού.

Ευχαριστώ για την
αμέριστη προσοχή σας.

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top