ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ »
19/9/2012
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΛΗΔΑΣ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑ
ΣΗΜΕΙΑ:
• Ευχές προς τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για καλή και παραγωγική χρονιά.
• Και φέτος παρά τα επιμέρους προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί (έργα ανάπλασης κτηριακών εγκαταστάσεων σε κάποια σχολεία, δημιουργία κενών θέσεων μετά την απόφαση για πρόωρη αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα διευθυντικών στελεχών) μπορούμε να μιλάμε για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
• Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη χώρα μας στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης. Μιας οικονομικής κρίσης η οποία επηρέασε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και η οποία, δυστυχώς, φαίνεται ότι θα έχει ακόμη περισσότερες δυσμενείς επιπτώσεις στους επόμενους λίγους μήνες. Στην τοποθέτησή μου ενώπιον της παρούσας Επιτροπής της Βουλής κατά την αντίστοιχη περσινή συνεδρία απηύθυνα έκκληση και προειδοποίηση τόσο στο Υπουργείο όσο και το Κοινοβούλιο ώστε τα μέτρα οικονομικής περισυλλογής που επρόκειτο να ληφθούν να μην επηρεάσουν σε οποιοδήποτε βαθμό το επίπεδο διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο. Την ίδια έκκληση και προειδοποίηση απευθύνω και σήμερα. Παράλληλα θέλω να τα προσθέσω ότι, μια οικονομική κρίση με οδυνηρότατες συνέπειες, ιδιαίτερα, για τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, η οποία υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή είναι μια επιπρόσθετη πρόκληση για ένα δημοκρατικό και ανθρωποκεντρικό, σχολείο όπως όλοι το οραματιζόμαστε. Όταν μια οικογένεια κλονίζεται οικονομικά ή/ και μαστίζεται από την ανεργία, πέραν από την όποια υλική υποστήριξη τα μέλη της και, ιδιαίτερα, τα παιδιά χρειάζονται και ψυχολογική στήριξη. Αναμένω ότι σε κάθε σχολική μονάδα θα επισημανθούν έγκαιρα οι περιπτώσεις των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες τις οποίες έχει χτυπήσει περισσότερο η οικονομική κρίση προκειμένου να τους σταθεί. Το Υπουργείο με τη σειρά του έχει ευθύνη για την παρακολούθηση της προσπάθειας αυτής των σχολείων. Ενδεχομένως, η ετοιμασία και αποστολή κάποιων κατευθυντήριων γραμμών προς τα σχολεία να ήταν ιδιαίτερα βοηθητική.
• Εισερχόμαστε στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής των προγραμμάτων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δεν πρόκειται να επαναλάβω τα επαινετικά μου λόγια σε ότι αφορά την προσπάθεια που έχει γίνει και το περιεχόμενο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Η περσινή, ωστόσο, χρονιά και ιδιαίτερα τα όσα επισυνέβησαν με αναφορά το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Βιολογίας καταδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παραμένει ένα ανοιχτό στοίχημα για όλες και όλους μας. Η απόσταση που χωρίζει τη θεωρία από την πράξη είναι πολλές φορές μεγάλη και η κάλυψή της προϋποθέτει συστηματική, συνεχή και έντονη προσπάθεια. Στην προκειμένη περίπτωση η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού όσο και την επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού δυναμικού. Σε ότι αφορά το νέο εκπαιδευτικό υλικό υπογραμμίζω, για ακόμη μια φορά, ότι τα παιδιά δικαιούνται να έχουν, και θα είναι προς όφελος της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης εν γένει αν τον λάβουν, ουσιαστικό ρόλο σε ότι αφορά την αξιολόγησή του. Σε ότι αφορά δε την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σημειώνω μεν τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου τονίζω δε ότι αυτές δεν φαίνεται – αυτό τουλάχιστον έχω εισπράξει μέσα από συζητήσεις που είχα με εκπαιδευτικούς – να είναι επαρκείς. Η ευθύνη σε αυτό το σημείο μεταφέρεται και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Είμαι σίγουρη ότι μπορούν να διεκδικήσουν μια πιο ολοκληρωμένη επιμόρφωση χωρίς να επιμένουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εξ’ ολοκλήρου σε βάρος του εκπαιδευτικού χρόνου των μαθητών.
• Στην προηγούμενη χρονιά κατέθεσα ενώπιον της Επιτροπής αυτής και απέστειλα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τις Θέση μου για την Αγωγή και Εκπαίδευση Παιδιών με Αναπηρίες, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα δικής μου διαβούλευσης με οργανισμούς, γονείς και επαγγελματίες. Σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, το Υπουργείο χαιρέτισε τη Θέση και δεσμεύτηκε ότι θα τη λάβει υπόψη στη διαδικασία μιας ολοκληρωμένης και όχι αποσπασματικής τροποποίησης του σχετικού Νόμου. Αναμένω ότι η δέσμευση του Υπουργείου θα γίνει τη φετινή σχολική χρονιά πράξη. Υπενθυμίζω ότι ο ισχύων Νόμος για την Αγωγή και Εκπαίδευση Παιδιών Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες έχει εισαχθεί το 1999. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί τα χρόνια αυτά, ώστε να προχωρήσουμε σε μια ριζική και ουσιαστική τροποποίησή του με στόχο την προώθηση του συμφέροντος όλων των παιδιών.
• Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι μετά από σχετικά με το αντικείμενο ερωτήματα τα οποία δέχτηκα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, έχω ετοιμάσει Θέση για το Μάθημα των Θρησκευτικών στα Δημόσια Σχολεία της Κύπρου. Η Θέση βρίσκεται στο στάδιο της επιμέλειας και θα δοθεί στη δημοσιότητα και παράλληλα θα αποσταλεί στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, εντός του επόμενου μήνα.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σεπτέμβερης 2012.docx
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα