Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

    Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «Ακτή», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ταυτόχρονου Θηλασμού, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο.
    Δυστυχώς, λόγω συμμετοχής μου στο Ετήσιο Συνέδριο των Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί, που διοργανώνεται στο Στρασβούργο, δεν κατέστη δυνατό να είμαι σήμερα μαζί σας.
    Αγαπητοί γονείς, κυρίες και κύριοι,
    Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έχω από το Νόμο υποχρέωση να στηρίζω δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως τη σημερινή, οι οποίες προβάλλουν τη θέση και την αξία του παιδιού στην κοινωνία ενώ ταυτόχρονα προωθούν επιλογές που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο παιδί ενισχύοντας θετικά γονικά πρότυπα.
    Το παιδί, δεν αποτελεί, όπως πολλοί θεωρούν, μόνο το μέλλον κάθε κοινωνίας αλλά, πρωτίστως, το παρόν. Και είναι γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, που όλα τα παιδιά, χωρίς καμία διάκριση, δικαιούνται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνίες των ενηλίκων, να αποτελούν κεντρικά πρόσωπα της ζωή τους και να μεριμνούν όλοι για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
    Ως εκ τούτου, κάθε εγχείρημα παροχής φροντίδας θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το νομικό πλαίσιο το οποίο διαμορφώνουν τα διεθνή κείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Στην περίπτωση των παιδιών, το πλαίσιο αυτό καθορίζεται από τη Σύμβαση για Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εισάγει μια νέα αντίληψη της παιδικότητας σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αναγνωρίζονται ως ολοκληρωμένες ανθρώπινες υπάρξεις, με εγγενή αξιοπρέπεια και αναπτυσσόμενη ωριμότητα και αυτονομία.
    Τα Κράτη που επικύρωσαν τη Σύμβαση, ανάμεσα στα οποία και η Κύπρος, έχουν ευθύνη να διασφαλίζουν μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, κατάλληλες υποδομές και παροχές για την προώθηση του δικαιώματος στην υγεία, την οποία πρέπει να απολαμβάνει κάθε παιδί. Η Σύμβαση, παρά το ότι είναι ένα νομικό κείμενο, αποτελεί τη μοναδική διεθνή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία τονίζει στο Προοίμιο της, ότι κάθε παιδί, για να αναπτυχθεί ολόπλευρα και αρμονικά, χρειάζεται πάνω απ΄ όλα αγάπη.
    Και βέβαια, ο μητρικός θηλασμός, αποτελεί την πρώτη, έμπρακτη και ουσιαστική προσφορά αγάπης από τη μητέρα στο παιδί της. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καλεί τα Κράτη, να στηρίξουν τη μητέρα πριν και μετά τον τοκετό και να εξασφαλίσουν ότι όλες οι ομάδες της κοινωνίας, ιδιαίτερα οι γονείς και τα παιδιά, ενημερώνονται, έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και υποστηρίζονται στην χρήση βασικών γνώσεων σε θέματα υγείας και διατροφής του παιδιού και στα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού [Άρθρο 24 (δ) (ε)].
    Προς ενίσχυση των πιο πάνω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός παιδιού και συνέχιση του θηλασμού, σε συνδυασμό με άλλες τροφές, μέχρι τα δύο χρόνια του παιδιού ή για όσο το επιθυμεί η μητέρα και το παιδί. "Breastfeeding in the 1990s: A Global Initiative", Innocenti Declaration, WHO/UNICEF
    Είναι πλέον από όλους αποδεκτό αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο μέσα από πληθώρα ερευνητικών δεδομένων, ότι ο μητρικός θηλασμός έχει ευεργετικές συνέπειες στη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχοσυναισθηματική υγεία του παιδιού, αφού έχει συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης του αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη καθώς και με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης πολλών ασθενειών.
    Ως εκ τούτου, η κυπριακή πολιτεία, θα πρέπει να υιοθετήσει καλές πρακτικές, που ακολουθούνται σε άλλα κράτη, αναπτύσσοντας εθνική στρατηγική για την προώθηση των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού, έτσι ώστε μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στην εργαζόμενη θηλάζουσα μητέρα, να εδραιωθεί στην κοινωνία, μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ότι ο θηλασμός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και να επιμορφωθούν όλοι οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας για τη σημασία του θηλασμού.
    Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού για τις προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας στην κατάρριψη των μύθων που συχνά συνοδεύουν το θηλασμό, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα, με κάθε τρόπο, τις μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Και βέβαια, θέλω να εκφράσω συγχαρητήρια στις γυναίκες εκείνες, που παρά τους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν, επιλέγουν συνειδητά να θηλάσουν τα παιδιά τους, χαρίζοντάς τους ένα πραγματικά πολύτιμο δώρο ζωής – το πιο πολύτιμο δώρο ζωής που θα έχουν την ευκαιρία ποτέ να τους δώσουν!
    Τέλος, εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας και θέλω για άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θα είμαι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί και διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού.







Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Χαιρετισμός Επιτρόπου.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα





Back To Top