Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


Ι. Εβδομάδα Παιδιού 2010

Α. Γενικά
  • Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, μέρα υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οργανώνονται σειρά εκδηλώσεων κάτω από το γενικό τίτλο “Προστατεύω την αυτονομία του ενδυναμώνω τη φωνή του»
  • Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στην Εβδομάδα Παιδιού (15-24 Νοεμβρίου) την οποία τιμούν από κοινού η ΠΣΕΠΕΠ και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

  Β. Η Σύμβαση
  • Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 02 Σεπτεμβρίου 1990. Είναι το πλέον περιεκτικό και ταυτόχρονα ευρύτερα αποδεκτό, κείμενο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση το 1991 (μετά τη ψήφιση του Νόμου 243/1990) καθιστώντας τη δεσμευτική στο εσωτερικό της κυπριακής επικράτειας με αυξημένη μάλιστα ισχύ έναντι οποιουδήποτε εθνικού νόμου.
   • Παρά το γεγονός ότι αναφορές στα δικαιώματα του παιδιού βρίσκουμε και σε άλλα διεθνή κείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές κείμενο το οποίο αναπτύσσει διεξοδικά το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων του παιδιού – οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, αστικά, και πολιτικά. Είναι επίσης το πρώτο διεθνές όργανο το οποίο ξεκάθαρα κατοχυρώνει νομικά τα παιδιά ως ολοκληρωμένες ανθρώπινες υπάρξεις, με εγγενή αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
   • Οι πρόνοιες της Σύβασης δεσμεύουν νομικά κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος, να σέβεται, να προωθεί και να προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών. Αδιαμφισβήτητο και πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της υιοθέτησης της Σύμβασης είναι η προώθηση των σχετικών με την κατάσταση των παιδιών θεμάτων, ως διακριτής πλέον κοινωνικής ομάδας, τόσο στη διεθνή όσο και στις εθνικές πολιτικές ατζέντες. Χάρη στη επιρροή της Σύμβασης, υπάρχει πλέον, η κυρίαρχη θέση ότι η προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν στα παιδιά θα πρέπει να γίνεται στη βάση της σφαιρικής αποτίμησης των δικαιωμάτων τους.
    Γ. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «Προστατεύω την αυτονομία του, ενδυναμώνω τη φωνή του»
    • Το σύνθημα «Προστατεύω την αυτονομία του, ενδυναμώνω τη φωνή του» με το οποίο περιβλήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 21η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης, παραπέμπει στην ολιστική προσέγγιση που η Σύμβαση υιοθετεί σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού.
    • Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει και νομικά κατοχυρώνει το παιδί ως υποκείμενο δικαιωμάτων. Στα 54 της άρθρα και τα δύο Προαιρετικά της Πρωτόκολλα, τα οποία επίσης κύρωσε η Κύπρος, καλύπτει το πλήρες εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλύπτοντας αποτελεσματικά, την ανάγκη για την παροχή προς το παιδί ιδιαίτερης προστασίας και φροντίδας και, από την άλλη, την αναγνώριση της αυτοτέλειας και της αναπτυσσόμενης αυτονομίας του.
    • Στο πλαίσιο της Σύμβασης, τα δικαιώματα προστασίας διαρθρώνονται με την ηθική δέσμευση απέναντι στην αυτονομία του παιδιού με τη συμβολή της Αρχής της Συμμετοχής μιας εκ των τεσσάρων βασικών αρχών της Σύμβασης. Υπερβαίνοντας το δίλημμα προστασία ή αυτονομία η Σύμβαση, θεμελιώνεται στην αντίληψη ότι σοβαρή και ειλικρινής αντιμετώπιση των δικαιωμάτων του παιδιού προϋποθέτει σοβαρή και ειλικρινή αντιμετώπιση τόσο των ζητημάτων που αφορούν στην προστασία του όσο και του θέματος της αναγνώρισης της αυτονομίας του.

    Δ. Ενημέρωση από την Πρόεδρο της ΠΣΕΠΕΠ για τις εκδηλώσεις της ΠΣΕΠΕΠ κα Νινέττα Καζαντζή

    Ε. Δράσεις της Επιτρόπου .

    Με αφετηρία τη συγκεκριμένη επέτειο έχω προγραμματίσει, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της Σύμβασης και γενικότερα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Επετειακή Εκδήλωση της 19ης Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στις 7 μμ.

    1. Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού :

     Την άνοιξη του 2010 προκήρυξα Διαγωνισμό Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» .

     Το σκεπτικό που προηγήθηκε της απόφασης για την προκήρυξη, ήταν ότι η μελέτη για τα δικαιώματα των παιδιών είναι απαραίτητη προκειμένου ένα άτομο να εμπνευστεί για να γράψει θεατρικό έργο για ένα τέτοιο θέμα.

     Επιπλέον ελπίζαμε ότι, η ποιότητα των έργων που θα υποβληθούν θα είναι τέτοια, ώστε μέσα από την πολυδιάστατη αξιοποίησή τους, να προωθηθεί ευρύτερα η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των παιδιών. Η αξιοποίηση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις που να απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες παιδιών και ενηλίκων οι οποίοι ανήκουν σε επαγγελματικούς χώρους όπως είναι αυτές του θεάτρου, των ηθοποιών και των εκπαιδευτικών. Στις σκέψεις μας ήταν ότι

       α) το έργο που θα διακριθεί μπορεί να ανεβαστεί σε παράσταση την οποία να παρακολουθήσουν παιδιά,
       β) κάποιες από τις συμμετοχές να εκδοθούν π.χ. σε παραμύθι ή μυθιστόρημα,

       γ) τα θεατρικά έργα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας ως καλλιτεχνικό υλικό ενδοσχολικών γιορτών.

     Είναι με ικανοποίηση και ιδιαίτερη χαρά που σας ανακοινώνω ότι οι αρχικές μας ελπίδες έχουν επιβεβαιωθεί σε τέτοιο βαθμό που το έργο της κριτικής επιτροπής να γίνει ιδιαίτερα δύσκολο. Είχαμε συνολικά, 26 συμμετοχές, αρκετές από αυτές εξαιρετικές.

     Η Κριτική Επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι Ξενάκης Κυριακίδης (ηθοποιός και σκηνοθέτης), Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου (συγγραφέας), Χριστίνα Παυλίδου (ηθοποιός), Άλκηστις Τράχηλου (μαθήτρια Β’ Λυκείου και μέλος της ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου), Χριστιάνα Πασά (Λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου) μελέτησε αρχικά υλικό σχετικό με τα Δικαιώματα του Παιδιού.
     Σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις της, κι αφού όλα τα μέλη της Επιτροπής μελέτησαν όλα τα έργα, κατέληξαν στα τρία καλύτερα. Οι βραβεύσεις θα γίνουν την Παρασκευή 19/ 11/ 2010

     Τα αποτελέσματα της τελικής ψηφοφορίας και τα ονόματα των νικητών έχουν ως εξής:

     Α/Α – Ψευδώνυμο - Τίτλος
     Θέση
     Ψήφοι
     Όνομα
     15 - Μικρή Λουλού – Μπελάδες στην Πολυχρωμία 1η θέση4 ψήφοιΕλένη Νεοκλέους (Δασκάλα)
     22. Ιπτάμενος Πύργος – Κάτω τα χέρια από το παιχνίδι2η θέση 3 ψήφοιΕλένη Αρτεμίου Φωτιάδου (Δασκάλα)
     18. Μάγκη Κηπουρού – Όχι άλλο … «Χάνσελ και Γκρέτελ»3η θέση3 ψήφοιΜαργαρίτα Πόποβιτς (Δασκάλα)
      2. Πρόσκληση σε σχολεία για να κατασκευάσουν τριασδιάτατες δημιουργίες εμπνεόμενα από τα δικαιώματα του παιδιού – Έκθεση τρισδιάστατων κατασκευών
       Επενδύοντας στη δημιουργική φαντασία των παιδιών για ακόμη μια φορά, καλέσαμε τα παιδιά τεσσάρων δημόσιων σχολείων, του Νηπιαγωγείου Αγ. Μάρωνα. του Δημοτικού Σχολείου Πελεντρίου, του Γυμνασίου Παραλιμνίου και της Τεχνικής Σχολής Πάφου να δημιουργήσουν ομαδικά, τρισδιάστατες κατασκευές με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού. Τις κατασκευές θα εκθέσουμε στο χώρο της μεγάλης μας εκδήλωσης στις 19 Νοεμβρίου, η οποία θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.


       3. Επίσκεψη της Επιτρόπου σε σχολεία:

       α. Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς, Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος επισκέψεων της Επιτρόπου σε σχολεία. Θα γίνει στις 16/11/2010 και θα είναι μια ευκαιρία για την Επίτροπο να συζητήσει με τα παιδιά και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με θέματα που τα αφορούν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης περιλαμβάνεται και βιωματικό εργαστήριο στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα του σχολείου.
       β. Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου (18/ 11/ 2010). Το Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου αποδέχτηκε παράκλησή μου να οργανώσει εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου για την υιοθέτηση της Σύμβασης. Στην εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 11 πμ και θα έχει διάρκεια μια περίπου ώρα, έχουν προκληθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
        4. Πανηγυρική Εκδήλωση 19ης Νοεμβρίου

        Η πανηγυρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου στις 7 μμ στην Αίθουσα Τελετών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

        Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ανέλαβε το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας. Εκφράζω για τούτο ιδιαίτερες ευχαριστίες στα παιδιά και στον εκπαιδευτικό κ. Μίκη Κωστέα.
         5. Street Event 20 Νοεμβρίου 2010.

         Στις 20 Νοεμβρίου, έχουμε προγραμματίσει μαζί με την Ομάδα Συμβούλων της Επιτρόπου, από τις 11πμ μέχρι τις 2 μμ, εκδήλωση με τη μορφή Street Event στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία (χώρος μπροστά από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων).
         Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εφηβικά μουσικά και χορευτικά σχήματα ενώ παιδιά θα δημιουργήσουν με την τεχνική του graffiti. Από το χώρο της εκδήλωσης θα εκπέμπει το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ραδιόφωνο)

         Χορηγός επικοινωνίας ΡΙΚ

          Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας να είστε εδώ σήμερα για να καλύψετε τις εκδηλώσεις μας. Ως ένδειξης εκτίμησης για τη συνεχή συνεργασία σας έχουμε ετοιμάσει ένα δώρο για σας στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εκδόσεις του Γραφείου μου. Το κουτί αυτό έχει ετοιμαστεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 20 χρονα της Σύμβασης και έχει αποσταλεί σε όλα τα δημόσια σχολεία της Κύπρου μαζί με υλικό με ιδέες για αξιοποίηση του υλικού στην τάξη.
          Κατεβάστε το αρχείο Word ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


          Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

          Back To Top