Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, φίλης κ. Λήδας Κουρσουμπά, προκειμένου να απευθύνω ομιλία στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η θετική μου ανταπόκριση αποτυπώνει την ειλικρινή δέσμευση τόσο εμού προσωπικά όσο και της πολιτείας, στην προάσπιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο σεβασμού της εγγενούς ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και αποτελούν προϊόν της αναζήτησης διεξόδου από τις φρικαλεότητες που άφησε πίσω του ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προτάσσουν κατά τον τρόπο αυτό, ένα ηθικό όραμα για την ανθρωπότητα. Διαγράφουν μια κοινωνική πραγματικότητα, στην οποία η ανθρώπινη αξία γίνεται σεβαστή και ταυτόχρονα, η κοινωνία εμπεδώνει στα μέλη της, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία κάθε ατόμου, χωρίς καμιά διάκριση.

Η κυπριακή πολιτεία, με συνέπεια, υπηρετεί και προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που προσπαθούμε να μεταφέρουμε και στη μορφή της λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή την ώρα την διαπραγματευόμαστε.

Όπως έχω κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, εργάζομαι με απόλυτη προσήλωση στο στόχο για την εξεύρεση μιας, υπό τις περιστάσεις, δίκαιης συμφωνίας, η οποία θα θεμελιώνεται και θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων και όλων όσοι θα κατοικούν νομίμως σε αυτή.

Φίλες και φίλοι.

Η κυπριακή πολιτεία, εμπράκτως αναγνωρίζει πως τα δικαιώματα του παιδιού, είναι πρωτίστως και πάνω από όλα, ανθρώπινα δικαιώματα. Έχοντας κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανέλαβε τη νομική υποχρέωση προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού σε κάθε πλαίσιο και σε κάθε επίπεδο.

Η παρούσα διακυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια την προσπάθεια οικοδόμησης μιας παιδοκεντρικής κοινωνίας, η οποία να σέβεται και να προάγει τα δικαιώματα του παιδιού.

Εργαζόμαστε προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα νομικό περιβάλλον, το οποίο να θεμελιώνεται στην αναγνώριση του παιδιού ως υποκείμενου δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να σέβεται και να προάγει την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε παιδιού.

Σε αυτή την προσπάθειά μας, έχουμε σταθερό συμπαραστάτη και ενίοτε αυστηρό κριτή την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Δράττομαι εδώ της ευκαιρίας να εκφράσω την ευαρέσκεια της κυπριακής πολιτείας για τον τρόπο που η Επίτροπος, φίλη Λήδα Κουρσουμπά, ασκεί τα καθήκοντά της.

Με τον πρέποντα σεβασμό στον εποπτικό ρόλο που αναμένεται να έχει ως Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με αναγνώριση του πολυσύνθετου του ρόλου, έχουμε κατορθώσει να οικοδομήσουμε μια σταθερή συνεργασία, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι επωφελής πρωτίστως και πάνω από όλα για τα παιδιά και για την προώθηση και εμπέδωση των δικαιωμάτων τους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρύτερα στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κυβέρνησης με τον Θεσμό της Επιτρόπου έχουν προωθηθεί ή προωθούνται σημαντικές αλλαγές, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των πολιτικών, των πρακτικών και των διαδικασιών.

Εντελώς ενδεικτικά, αναφέρω την ετοιμασία, από την Επίτροπο, προσχεδίου νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο» και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Το προσχέδιο νόμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαβούλευσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Είναι επίσης υπό συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και το νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές Υποθέσεις.

Φίλη Επίτροπε, Κυρίες και κύριοι,

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τα παιδιά, καθώς εξαρτώνται κοινωνικά και ως ένα σημαντικό βαθμό βιολογικά από τους ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα δεν διαθέτουν πολιτική και κοινωνική επιρροή, αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά που φθάνουν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ένα ασφαλές αύριο, μακριά από την καταστροφική λαίλαπα του πολέμου. Συχνά τα παιδιά αυτά έρχονται στη χώρα μας με μόνη αποσκευή τα δικαιώματά τους, έχοντας αφήσει πίσω τους σπίτι, φίλους, οικογένεια, πολλές φορές ακόμη και τους γονείς τους.

Έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της παρούσας διακυβέρνησης, είναι η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής προσφύγων που φθάνουν μέσω θαλάσσης στις ακτές της χώρας μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οικογένειες με παιδιά αλλά και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Για τις οικογένειες αυτές γίνονται ενέργειες για άμεση υποστήριξη και παρέχονται διευκολύνσεις για να έχουν τα απαραίτητα.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ετοιμάσει Κείμενο Πολιτικής που σκοπό έχει να πλαισιώσει κάθε ενέργεια και δράση που εμπίπτει στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και άπτεται του θέματος της ένταξης των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία. Το εν λόγω κείμενο αξιοποιείται ως πλαίσιο αναφοράς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στην ένταξη των συγκεκριμένων παιδιών. Επίσης έχει διαμορφωθεί κοινό Σχέδιο Δράσης όλων των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που καλύπτει ενέργειες σε θέματα χαρτογράφησης του μεταναστευτικού μαθητικού πληθυσμού, χρήσης κοινής ορολογίας και υλοποίησης ενεργειών για θέματα υποδοχής και ένταξης των νεοαφιχθέντων μαθητών, διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών και αξιοποίησης υφιστάμενων δομών (Επιμορφωτικά Κέντρα, Ολοήμερο Σχολείο, Πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης κτλ).

Επιπρόσθετα, έχουμε προχωρήσει στη διαμόρφωση δομών υποδοχής, τόσο δημόσιων τις οποίες διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας όσο και δομών τις οποίες διαχειρίζονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παράλληλα στενή είναι και η συνεργασία που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με άλλα Υπουργεία, υπηρεσίες και ΜΚΟ όπου συμμετέχει με εκπροσώπους στη νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας για την Ενσωμάτωση των Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο. Με δεδομένο ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα παιδιών προσφύγων λόγω της πρόσφατης τραυματικής εμπειρίας που έχουν ζήσει καθώς και της απουσίας της στήριξης από την οικογένειά τους στον τόπο άφιξής τους, η Ομάδα Εργασίας στοχεύει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων εισηγήσεων για τον σχεδιασμό και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ενσωμάτωσης με θεματικές που άπτονται κυρίως της εκπαίδευσης, της τεχνικής κατάρτισης, της εργασίας και απασχόλησης, της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και της ενεργού συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψης.

Κυρίες και κύριοι.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων του παιδιού ειδικότερα.

Ένα αύριο στο οποίο κάθε Κύπριος, ανεξάρτητα από την εθνική του καταγωγή, τη γλώσσα ή τη θρησκεία του θα απολαμβάνει τα δικαιώματά του.

Μια κοινωνία που θα θεμελιώνεται στον σεβασμό του διαφορετικού και η οποία θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει, κάθε πρόσφυγα και κάθε παιδί που φτάνει εδώ, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ.Κατεβάστε το αρχείο Word Ομιλία ΠτΔ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού 18.11.2016.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top