Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών του Περιφερειακού Γυμνασίου Ξυλοτύμπου, προκειμένου να κηρύξω τη λήξη των εργασιών του Μαθητικού Συνεδρίου του σχολείου, που διοργανώνεται στα πλαίσια της συλλογικής συμμετοχής του σχολείου στο Πρόγραμμα «Ξένιος» 2010 – 2011 και σε εναρμόνιση με τους φετινούς εκπαιδευτικούς στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο τίτλος του Συνεδρίου «Σεβασμός – Ευθύνη – Αλληλεγγύη» αποτυπώνει ιδιαίτερα εύστοχα τις τρεις βασικές αρχές, που συνιστούν το θεμέλιο λίθο για την αρμονική ζωή μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Οι αρχές αυτές συνιστούν το αντίδοτο απέναντι στα φαινόμενα του ρατσισμού, της βίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που, δυστυχώς, βλέπουμε στις μέρες να κυριαρχούν. Εάν επιτύχουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αρχή του σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού τους, το αίσθημα της ευθύνης, την ενεργό πολιτότητα και την αρχή της αλληλεγγύης, τότε θα έχουμε οικοδομήσει τις καταλληλότερες συνθήκες για μία ιδανική κοινωνία του μέλλοντος.

Γνωρίζω ότι τις εργασίες του Συνεδρίου απασχόλησε έντονα το θέμα της εθελοντικής προσφοράς, ως πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής δράσης. Ο εθελοντισμός απορρέει από την ελεύθερη απόφαση του ατόμου να συνεισφέρει στο συνάνθρωπό του και την κοινωνία γενικότερα, με στόχο, όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά το κοινό καλό. Αδιαμφισβήτητα, ο εθελοντισμός είναι μια πολύτιμη στάση ζωής για κάθε κοινωνία. Ως τέτοια, έχουμε την υποχρέωση να την προάγουμε και να την προωθούμε, από την παιδική ηλικία και, ιδιαίτερα, μέσα από την εκπαίδευση. Η καλλιέργεια και η προώθηση του εθελοντισμού ως στάση ζωής και θέληση για ανιδιοτελή προσφορά, συνιστά πάνω απ’ όλα, υποχρέωση του Κράτους, η οποία απορρέει από τη δέσμευσή του, κάτω από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να προσφέρει μια εκπαίδευση προσανατολισμένη στην προετοιμασία του παιδιού για μία υπεύθυνη ζωή, σε μία ελεύθερη κοινωνία, μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές, κρατικές και θρησκευτικές ομάδες.

Σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο, οι εθελοντές, θέτοντας τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, θέτουν τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Είναι σημαντικό εδώ να υπογραμμιστεί ότι, τα παιδιά είναι, ίσως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κοινωνική ομάδα η οποία απολαμβάνει περισσότερο τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες σχολεία, ιδρύματα προστασίας και καταφύγια, ομάδες συμπαράστασης σε παιδιά και κατατρεγμένες από τον πόλεμο και τις κακουχίες οικογένειες, ιατρεία και νοσοκομεία, λειτουργούν με την εθελοντική εργασία αφοσιωμένων ανθρώπων.

Τέλος, θα θελα να επισημάνω μια ακόμη διάσταση του εθελοντισμού ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους νέους. Ο εθελοντισμός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για κάθε παιδί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στη συμμετοχή, που του διασφαλίζεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και μέσα από αυτό να αναπτύξει, σταδιακά, δεξιότητες ζωής που θα του επιτρέψουν να χτίσει μια ολόπλευρα υγιή και ολοκληρωμένη αυτόνομη προσωπικότητα.

Κλείνοντας, συγχαίρω ιδιαίτερα τη Διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Περιφερειακού Γυμνασίου Ξυλοτύμπου για τη διοργάνωση του σημερινού Μαθητικού Συνεδρίου. Συγχαίρω, επίσης, τους γονείς για τη στήριξη που δίνουν στα παιδιά τους και για την παρουσία τους σήμερα εδώ. Πάνω από όλα, συγχαίρω τα ίδια τα παιδιά για την συμμετοχή τους, τόσο στη διοργάνωση του Συνεδρίου όσο και στις εργασίες του. Αισθάνομαι σίγουρη ότι είχατε ένα ευχάριστο και παραγωγικό πρωινό και αντλήσατε τα εφόδια εκείνα που θα σας καταστήσουν ικανούς να συμβάλετε στη δημιουργία μιας κοινωνίας σεβασμού, ευθύνης και αλληλεγγύης. Εύχομαι ολόψυχα να ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον, τόσο στο δικό σας σχολείο όσο και σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Με τις σκέψεις αυτές, κηρύττω τη λήξη των εργασιών του Μαθητικού Συνεδρίου «Σεβασμός – Ευθύνη – Αλληλεγγύη» και εύχομαι σε όλους κάθε καλό.Κατεβάστε το αρχείο Word OMILIA EPITROPOY.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top