Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Τις τελευταίες ημέρες, το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας έγινε μάρτυρας ενός ακόμη συγκλονιστικού περιστατικού κακοποίησης παιδιού. Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θέλω να τονίσω ότι τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις παραβιάζουν κάθε πρόνοια της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού αφού έρχονται σε αντίθεση τόσο με τις βασικές αρχές που τη διέπουν όσο και συγκεκριμένες πρόνοιες της όπως το άρθρο 19, που καθορίζει σαφώς την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει το παιδί από κάθε μορφή σωματικής ή πνευματικής βίας και την υποχρέωση για παροχή της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης στο παιδί-θύμα.

Ταυτόχρονα, θέλω να υπογραμμίσω τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ όσον αφορά την επισήμανση περιστατικών αλλά και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας συνεπικουρώντας τις προσπάθειες των αρμοδίων για παρέμβαση και χειρισμό του περιστατικού αλλά ταυτόχρονα και για αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με την άσκηση βίας στην οικογένεια. Επανειλημμένα έχω επισημάνει ότι τα ΜΜΕ είναι σημαντικοί συνεργάτες στην άσκηση των αρμοδιοτήτων μου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, είναι αναγκαίο τα ΜΜΕ να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του παιδιού στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για προβολή περιστατικών κακοποίησης, αφού πρώτιστο μέλημα όλων μας, όπως επιβάλλει η Σύμβαση του ΟΗΕ, πρέπει να είναι η προστασία του παιδιού, η διασφάλιση των δικαιωμάτων του και ο σεβασμός της εγγενούς του αξιοπρέπειας.

Στην προκειμένη περίπτωση, με απογοήτευση είδα σε τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, προβολές και φωτογραφίες που το παιδί, με καλυμμένο μεν το πρόσωπο, επιδείκνυε στην κάμερα απόκρυφα μέρη του σώματός του τα οποία είχαν κακοποιηθεί.

Η επαναλαμβανόμενη προβολή του κακοποιημένου σώματος του παιδιού, όχι μόνο δεν προστατεύει και δεν διασφαλίζει το συμφέρον του, αλλά απεναντίας συνιστά περαιτέρω κακοποίησή του αφού προσβάλλεται η αξιοπρέπειά του, κατά παράβαση του άρθρου 16 της Σύμβασης που επιβάλλει ότι κανένα παιδί δεν αποτελεί αντικείμενο αυθαίρετων ή παράνομων παρεμβάσεων στην ιδιωτική του ζωή… ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του. Το γεγονός ότι υπήρχε απόκρυψη του προσώπου του παιδιού δεν διασφαλίζει την προστασία της υπόληψής του αφού το πρόσωπο του πατέρα δεν ήταν καλυμμένο, επιτρέποντας την εύκολη αναγνώριση της ταυτότητας του παιδιού. Ακόμα και αν λαμβάνονταν όλα τα μέτρα απόκρυψης του προσώπου των εμπλεκομένων, η καθ’ αυτή διαδικασία επίδειξης στην κάμερα του κακοποιημένου σώματος του παιδιού, το αφήνει απροστάτευτο και ευάλωτο αφού εξευτελίζεται δημόσια μέσα σε πλαίσια που δεν είχαν στόχο τη θεραπεία ή την παροχή οποιασδήποτε στήριξης.

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, έχω κληθεί να συμμετάσχω σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ενδο-οικογενειακή βία έτσι ώστε να παρέμβω και να εκφράσω τις απόψεις μου επί του θέματος. Τόνισα στους συντελεστές των εκπομπών ότι θα μπορούσα να αποδεχθώ την πρόσκληση μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβάλλονταν τέτοιες εικόνες γιατί τούτο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αρχές και αξίες του Θεσμού που εκπροσωπώ. Αποδέχθηκα να συμμετάσχω σε τηλεοπτική εκπομπή καναλιού που, προς τιμήν του, συμφώνησε να μην προβληθεί το περιστατικό. Απέρριψα πρόσκληση τηλεοπτικής εκπομπής, της οποίας η ομάδα παραγωγής, αρνήθηκε να μην προβάλει τέτοιες εικόνες.

Καλώ τα ΜΜΕ, ενόψει του σημαντικού και καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν παιδιά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, επιδεικνύοντας πάντοτε την πρέπουσα ευαισθησία και έχοντας ως κύριο γνώμονα όλων των αποφάσεων και πράξεών τους το συμφέρον του παιδιού και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2009Κατεβάστε το αρχείο Word Δημόσια ΠαρέμβασηMME.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top