Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


    Η 20η Νοεμβρίου 1989, ημέρα υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι ένας ακόμη σημαντικός σταθμός στην παγκόσμια ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Σύμβαση είναι ένα μοναδικής αξίας κείμενο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο μετέβαλε ουσιαστικά τη ζωή των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιερώνοντας ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης και χειρισμού τους. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την υιοθέτησή της, ενισχύθηκε η θέση των παιδιών ως ξεχωριστής ομάδας στο πλαίσιο της κοινωνίας και επηρεάστηκαν σημαντικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι νομοθεσίες, οι πολιτικές και τα προγράμματα που τα αφορούν. Είναι, πλέον, υποχρέωση όλων να θεωρούμε τα παιδιά ως ολοκληρωμένες ανθρώπινες υπάρξεις, που ενδεχομένως να έχουν λιγότερες γνώσεις και ικανότητες από τους ενήλικες, οπωσδήποτε όμως όχι λιγότερα δικαιώματα ή λιγότερη αξιοπρέπεια.

    Αναμφισβήτητα, πολλά παραμένουν να γίνουν μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο στα μέτρα των παιδιών: Έναν κόσμο στον οποίο όλα τα παιδιά θα επιβιώνουν, θα αναπτύσσονται και θα προστατεύονται ενώ, την ίδια στιγμή, θα γίνεται σεβαστή η μοναδικότητά τους και θα έχουν ευκαιρίες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τα αφορούν. Η Σύμβαση είναι θεμελιωμένη στην αντίληψη ότι, σοβαρή και ειλικρινής αντιμετώπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, προϋποθέτει σοβαρή και ειλικρινή αντιμετώπιση, τόσο των ζητημάτων που αφορούν στην προστασία του όσο και του θέματος της αναγνώρισης της αυτονομίας του. Ως εκ τούτου, είναι ο καλύτερος οδηγός που έχουμε για να φτιάξουμε αυτόν τον κόσμο.

    Το σύνθημα «Προστατεύω την αυτονομία του, ενδυναμώνω τη φωνή του», θέμα των φετινών εκδηλώσεων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων Παιδιού για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, παραπέμπει στη θεμελιακή αυτή αντίληψη της Σύμβασης. Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι, το παιδί μέσα στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης του με το κοινωνικό και φυσικό του περιβάλλον, και ανάλογα με τα ερεθίσματα και τις ευκαιρίες που έχει, αναπτύσσει, προοδευτικά, τις ικανότητές του. Μέσα από το πρίσμα αυτό, η παιδική ηλικία προσλαμβάνεται ως μια πορεία μετάβασης από ένα περιοριστικό προστατευτισμό στην αυτονομία, με όχημα τα δικαιώματα συμμετοχής.

    Αγαπητά μου παιδιά,

    Είναι δικαίωμά σας και ταυτόχρονα ευθύνη εμάς των μεγάλων, της οικογένειας, του σχολείου και γενικότερα της πολιτείας, να σας προστατεύσουμε. Πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό στην ατομικότητά σας και την προοπτική να πάρετε, προοδευτικά, τη ζωή σας στα χέρια σας με τόλμη και υπευθυνότητα.

    Η ενδυνάμωσή σας, η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν να αναπτύξετε κριτική σκέψη, να κτίσετε ισχυρή αυτοεκτίμηση και δημιουργικότητα και να γίνετε άτομα με γνώσεις και ευαισθησίες, ικανά να σέβονται και να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η καλύτερη δυνατή ασπίδα προστασίας που έχουμε να σας προσφέρουμε.

    Για αυτό το λόγο, είναι δικαίωμά σας να έχετε ευκαιρίες, να διαμορφώνετε και να εκφράζετε ελεύθερα τις απόψεις σας, να κάνετε επιλογές, μερικές φορές ακόμη και λανθασμένες, να σας δίνεται η δυνατότητα να εμπλουτίζετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας, να μπορείτε να εξασκείτε και κατ’ επέκταση να κατανοείτε βαθύτερα τα δικαιώματά σας. Είναι ευθύνη και καθήκον όλων όσοι σας νοιάζονται, να σας προσφέρουμε πέραν από την προστασία και τη φροντίδα μας, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη μας.

    Γιατί η αγάπη, αν και απαραίτητη, δεν είναι μόνη της αρκετή. Δικαιούστε και έχουμε υποχρέωση να σας προσφέρουμε, πέραν από αυτή, το σεβασμό και την εκτίμησή μας.

    Λήδα Κουρσουμπά

    Επίτροπος Προστασίας των

    Δικαιωμάτων του Παιδιού








Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Μήνυμα Επιτρόπου.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα





Back To Top