Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που δέχθηκα την πρόσκληση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετήσω την αποψινή παράσταση που δίδεται από μαθητές του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, για οικονομική ενίσχυση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Οι τέχνες, από τις ωραιότερες εκφράσεις του ανθρώπινου πνεύματος συνιστούν σημαντικό πολιτισμικό αγαθό. Επιπρόσθετα, η αισθητική αγωγή, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και την πρωτοβουλία τους, τα βοηθά να αναπτύξουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα που θα τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες των σύγχρονων κοινωνιών.

Μέσα από την ενασχόλησή τους με τις τέχνες τα παιδιά, καλλιεργούν τη γνώση τους για τον κόσμο και τη σχέση τους με αυτόν αλλά και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Τα παιδιά βρίσκουν τρόπους και μέσα για να συζητήσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, να διαπραγματευτούν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Έχουν, με άλλα λόγια, ακόμη μια δυνατότητα να δηλώσουν παρών και να έχουν μια ουσιαστική συμμετοχή στο γίγνεσθαι που εξελίσσεται γύρω τους.

Η ελεύθερη έκφραση ιδεών, συναισθημάτων και βιωμάτων μέσω της τέχνης, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή των παιδιών και τα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα αυτογνωσίας. Παράλληλα, η τέχνη μπορεί να είναι μια γιορτή της διαφορετικότητας. Τα παιδιά κινούμενα στο χώρο της τέχνης, ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν πάντα ‘σωστές απαντήσεις’, ανακαλύπτουν τρόπους επικοινωνίας και κατανόησης διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών προάγοντας έτσι την ενσυναίσθηση, τη δυνατότητά τους δηλαδή να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου, την κριτική σκέψη και τον αλληλοσεβασμό των μελών της σχολικής κοινότητας, ώστε να λειτουργούν έξω από προκαταλήψεις και στερεότυπα μακριά από μισαλλοδοξία και φανατισμούς.

Είναι για όλα αυτά που όταν καλούμαι να χαιρετήσω σε εκδηλώσεις στις οποίες παιδιά παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ θετικά. Θεωρώ ότι η δική μου παρουσία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ακόμη ένας τρόπος για να ακούσω τις απόψεις των παιδιών και, παράλληλα, να ενισχύσω το δικαίωμά τους για συμμετοχή.

Πέραν, ωστόσο, του παιδοκεντρικού και παιδαγωγικού της χαρακτήρα, η αποψινή παράσταση έχει μια ιδιαίτερη σημασία λόγω του ευγενικού σκοπού τον οποίο έρχεται να υπηρετήσει. Και αυτό γιατί εντάσσεται στα πλαίσια εκδηλώσεων για την οικονομική ενίσχυση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου. Πρωτοβουλίες, όπως η αποψινή του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, μέσα από τις οποίες προωθούνται και προβάλλονται πανανθρώπινες αξίες και ιδιαίτερα η κοινωνική αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της εκπαίδευσης, τους οποίους έχουν δεσμευτεί να προωθούν και να στηρίζουν τα Συμβαλλόμενα Κράτη στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τελειώνοντας, θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, για την πρόσκληση που μου απεύθυνε να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή παράσταση. Τονίζω εδώ ότι, τόσο η προσπάθεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες όσο και η προσπάθεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού απορρέουν από την ανάγκη καλλιέργειας, στο πλαίσιο της κυπριακής κοινωνίας, μιας κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου χωρίς οποιαδήποτε μορφή διάκρισης.


Θα ήθελα, παράλληλα, να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια μου στη Διεύθυνση και το Προσωπικό του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ’ για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Τέλος και κύρια, συγχαρητήρια και ένα μεγάλο εύγε, αξίζει σ΄ εσάς τα παιδιά που συμμετέχετε και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της παράστασης που θα παρακολουθήσουμε και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, όχι μόνο την ενασχόληση σας με τις τέχνες αλλά και την προώθηση των ανθρώπινων αξιών όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι και εγώ, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θα είμαι πάντοτε δίπλα σας και θα σας στηρίζω σε οποιαδήποτε δράση αναλαμβάνεται που στόχο έχει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας.Κατεβάστε το αρχείο Word Xeretismos Epitropou se ekdilosi parapligikon - 27-4-2009.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top