Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Λήδας Κουρσουμπά στο Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου Ακροπόλεως με τίτλο

«Στάσεις ζωής: Θέλω – Μπορώ – Ενεργώ»
Γυμνάσιο Ακροπόλεως,
Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011,
08:30 – 13:00

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών του Γυμνασίου Ακροπόλεως, προκειμένου να απευθύνω χαιρετισμό στο φετινό Μαθητικό Συνέδριο του σχολείου, που διοργανώνεται στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους 2011 εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τίτλος του Συνεδρίου «Στάσεις ζωής: Θέλω – Μπορώ - Ενεργώ» αποτυπώνει ιδιαίτερα εύστοχα το θεμέλιο της εθελοντικής προσφοράς ως πράξη ατομικής ευθύνης και έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο εθελοντισμός απορρέει από την ελεύθερη απόφαση του ατόμου να συνεισφέρει στο συνάνθρωπό του και την κοινωνία γενικότερα, με στόχο, όχι το προσωπικό συμφέρον αλλά το κοινό καλό. Ως έκφραση απόλυτης ανιδιοτέλειας και ανθρωπισμού, ο εθελοντισμός, συνδέεται με την εσωτερική ολοκλήρωση του ανθρώπου και την αυτό-συνειδητοποίηση της ιδιότητας του πολίτη. Κάθε εθελοντής συναισθάνεται πλήρως την υπαγωγή και τη σύνδεσή του με ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και αντιλαμβάνεται ότι η δική του ευημερία είναι απόλυτα διασυνδεδεμένη με την ευημερία του κοινωνικού αυτού συνόλου.

Μέσα από την ανιδιοτελή τους προσφορά, εθελοντές σε ολόκληρο τον κόσμο συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας τους προς όφελος όλων. Με την προσωπική τους εργασία και, πάνω από όλα, με την αφοσίωσή τους σε ανθρωπιστικά ιδεώδη, εθελοντές σε κάθε γωνιά της γης υποστηρίζουν την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους, συνεισφέροντας στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενδυνάμωση ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο, οι εθελοντές, θέτοντας τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, θέτουν τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Είναι σημαντικό εδώ να υπογραμμιστεί ότι, τα παιδιά είναι, ίσως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κοινωνική ομάδα η οποία απολαμβάνει περισσότερο τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες σχολεία, ιδρύματα προστασίας και καταφύγια, ομάδες συμπαράστασης σε παιδιά και κατατρεγμένες από τον πόλεμο και τις κακουχίες οικογένειες, ιατρεία και νοσοκομεία, λειτουργούν με την εθελοντική εργασία αφοσιωμένων ανθρώπων.

Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας η οποία στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εν τέλει, οι εθελοντές, μέσα από την κοινωνική τους προσφορά υπηρετούν τις αξίες και αρχές πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, ο εθελοντισμός είναι μια πολύτιμη στάση ζωής για κάθε κοινωνία. Ως τέτοια, έχουμε την υποχρέωση να την προάγουμε και να την προωθούμε, από την παιδική ηλικία και, ιδιαίτερα, μέσα από την εκπαίδευση. Η καλλιέργεια και η προώθηση του εθελοντισμού, ως στάση ζωής, και θέληση για ανιδιοτελή προσφορά, αποτελεί, πάνω απ’ όλα, υποχρέωση του Κράτους, η οποία απορρέει από τη δέσμευσή του, κάτω από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να προσφέρει μια εκπαίδευση προσανατολισμένη στην προετοιμασία του παιδιού για μία υπεύθυνη ζωή, σε μία ελεύθερη κοινωνία, μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές, κρατικές και θρησκευτικές ομάδες.

Τέλος, θα θελα να επισημάνω μια ακόμη διάσταση του εθελοντισμού, ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους νέους. Ο εθελοντισμός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για κάθε παιδί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στη συμμετοχή, που του διασφαλίζεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και μέσα από αυτό να αναπτύξει, σταδιακά, δεξιότητες ζωής που θα του επιτρέψουν να χτίσει μια ολόπλευρα υγιή και ολοκληρωμένη αυτόνομη προσωπικότητα.

Κλείνοντας, συγχαίρω ιδιαίτερα τη Διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Ακροπόλεως για τη διοργάνωση του σημερινού Μαθητικού Συνεδρίου. Συγχαίρω, επίσης, τους γονείς για τη στήριξη που δίνουν στα παιδιά τους και για την παρουσία τους σήμερα εδώ. Πάνω από όλα, συγχαίρω τα ίδια τα παιδιά για την συμμετοχή τους, τόσο στη διοργάνωση του Συνεδρίου όσο και στις εργασίες του σήμερα.

Με τις σκέψεις αυτές, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία. Είμαι βέβαιη ότι θα έχετε ένα ευχάριστο και παραγωγικό πρωινό.Κατεβάστε το αρχείο Word ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top