Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) στη Βαρσοβία

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά, συμμετείχε στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία μεταξύ 14-16 Σεπτεμβρίου 2011 με θέμα «Ο Σεβασμός των Δικαιωμάτων των Παιδιών και των Εφήβων στα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας».

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα κύρια πορίσματα της μελέτης που διεξήγαγε κατά το 2011 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων με τη συμμετοχή των 39 μελών του Δικτύου. Η μελέτη χαρτογράφησε τα διάφορα νομοθετικά πλαίσια και πρακτικές όπως ισχύουν σήμερα στο μεγάλο φάσμα των χωρών της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι Επιτρόποι είχαν την ευκαιρία, μέσα από εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, να ανταλλάξουν προβληματισμούς αναφορικά με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις αντίστοιχες χώρες τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι, στο Συνέδριο εκπρόσωποι του Δικτύου Εφήβων Συμβούλων Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί (ENYA) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους Επιτρόπους τις θέσεις και τις προτάσεις τους πάνω στα τέσσερα θέματα της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Βίας και της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη συνάντηση του ENYA στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας τον Ιούλιο 2011. Ανάμεσα στους οκτώ εφήβους που επιλέγηκαν να εκπροσωπήσουν τους έφηβους της Ευρώπης και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στους Επιτρόπους ήταν δύο έφηβοι από την Κύπρο, η Νικόλ Αβραάμ για το θέμα της Βίας και η Άννα-Μαρία Πούλλου για το θέμα της Εκπαίδευσης. Οι έφηβοι παρουσίασαν τις ολοκληρωμένες θέσεις τους και οι Επίτροποι από πλευράς τους οι Επίτροποι δεσμεύτηκαν, αφού τις μελετήσουν, να υποβάλουν στο ENYA τις τελικές δράσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και ο καθένας στο αντίστοιχο εθνικό του επίπεδο.
Εκλογή της Κυπρίας Επιτρόπου στην Προεδρία του ENOC

Ιδιαίτερα τιμητικό για την Κύπρο υπήρξε το γεγονός ότι η Κύπρια Επίτροπος εξελέγη ομόφωνα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την περίοδο Σεπτέμβριο 2012 μέχρι Σεπτέμβριο 2013. Η εκλογή αυτή της κας Κουρσουμπά στο αξίωμα αυτό αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και εκτίμηση, τόσο για τον Κυπριακό Θεσμό, όσο και γενικότερα για την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δίκτυο έχει σήμερα 39 μέλη οι δραστηριότητες και τα μέλη του οποίου έχουν τα τελευταία χρόνια διευρυνθεί. Ανάμεσα στα άλλα καθήκοντα της ως Πρόεδρος του Δικτύου η Κυπρία Επίτροπος αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 16ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Οκτώβριο 2012 και στο οποίο θα παραστούν 39 Επίτροποι Μόνιμα Μέλη του Δικτύου καθώς και μεγάλος αριθμός παρατηρητών Επιτρόπων Συνδεδεμένων Μελών του Δικτύου και ως παρατηρητές ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί σχετικοί με τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Κατεβάστε το αρχείο Word ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top