Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


To πρόσφατο περιστατικό παρέμβασης της Διεύθυνσης Λυκείου στην ομιλία του Προέδρου του Μαθητικού Συμβουλίου για την τελική γιορτή του σχολείου αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια της πολιτείας να προωθήσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών και, ειδικότερα, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων τους.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού εκφράζει την αποφασιστικότητα των χωρών που την έχουν κυρώσει να διασφαλίσουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον σε όλα τα παιδιά. Βασικό και κεντρικό άξονα της Σύμβασης συνιστά η αρχή της συμμετοχής των παιδιών. Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως κάτοχοι δικαιωμάτων και ως πολίτες οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Το δικαίωμα των παιδιών στη συμμετοχή αναγνωρίζεται από μια δέσμη άρθρων της Σύμβασης τα οποία διασφαλίζουν το δικαίωμα τους να ακούγονται οι απόψεις τους, να λαμβάνονται υπόψη, να εκφράζονται ελεύθερα και να έχουν ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

Τα Κράτη Μέλη οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα της συμμετοχής των παιδιών. Οι φορείς της πολιτείας έχουν υποχρέωση να παρέχουν στα παιδιά ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα την άποψη τους και να τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Η ενέργεια της Διεύθυνσης του συγκεκριμένου σχολείου αποτελεί σοβαρή εμπλοκή του μηχανισμού διασφάλισης στα παιδιά προϋποθέσεων για ελευθερία έκφρασης και παραπέμπει σε αναχρονιστικές τακτικές, συμπεριφορές και νοοτροπίες όπου τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα με κατευθυνόμενη σκέψη. Ταυτόχρονα, προδίδει μια νοοτροπία που μεταδίδει καταδικαστέα μηνύματα και πρότυπα στα παιδιά μας ενώ συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατική λειτουργία και ανάπτυξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας μας.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού χαιρετίζει την άμεση τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο οποίος σαφώς καταδίκασε την απόφαση της Διεύθυνσης του συγκεκριμένου σχολείου. Η στάση αυτή στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το δρόμο που έχουμε να διανύσουμε στην πορεία για πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών. Τέλος, η Επίτροπος συγχαίρει τον συγκεκριμένο μαθητή για την αξιοπρεπή στάση που τήρησε υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των παιδιών.1 Ιουλίου 2008Κατεβάστε το αρχείο Word Λογοκρισία ομιλίας μαθητή Λυκείου 01.07.08.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top