Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

  Κύριο Χρίστο Αρβανίτη
  Δημοσιογράφο,
  Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»
  chrarv@phileleftheros.com

  Αγαπητέ κύριε Αρβανίτη,

  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την τακτική αρθρογραφία σας στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο, την οποία χαρακτηρίζει μια νηφάλια πλην, όμως, ενίοτε κριτική ακόμη και καυστική διάθεση. Στέκομαι ιδιαίτερα στο κείμενό σας της προηγούμενης Κυριακής (21/09/2014) με τίτλο «Τα άγνωστα ασυνόδευτα παιδιά» για να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου, τόσο για την επιλογή του θέματος όσο και για τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζετε.

  2. Ο εύστοχος τίτλος που επιλέξατε παραπέμπει, δυστυχώς, σε μια ακόμη δυστοπία της κυπριακής πραγματικότητας, τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες έχουν να αντεπεξέλθουν ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες που φθάνουν στη χώρα μας αναζητώντας μια ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Θεωρώ δε, ιδιαίτερα καίρια την κριτική που ασκείτε σε σχέση με τις δηλώσεις των βουλευτών, οι οποίες εν πολλοίς καθοδηγούν την κοινωνία στην οποία ζούμε.

  3. Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια, σε θεσμικό τουλάχιστον επίπεδο, ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου, ως πολιτεία, να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και τις ανάγκες των παιδιών αυτών, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους, ανταποκρινόμενοι, ταυτόχρονα, στις διεθνείς νομικές μας υποχρεώσεις. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

  4. Όπως αναφέρετε και στο κείμενό σας, στα πλαίσια άσκησης του ελεγκτικού μου ρόλου, ετοιμάζω Θέση για το θέμα. Η Θέση μου αφορά χειρισμούς των αρμόδιων Αρχών σε σχέση με την καταρχήν μεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και ειδικότερα την κράτησή τους. Σε αυτή περιλαμβάνονται διαπιστώσεις και εισηγήσεις σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες και πρακτικές που αφορούν το χειρισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη στιγμή εντοπισμού τους μέχρι την ανάληψη της νομικής τους ευθύνης από τις ΥΚΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κράτησης τους, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

  5. Η Θέση μου θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων λίγων βδομάδων. Στα πλαίσια του ελεγκτικού μου ρόλου θα ασκήσω πίεση για αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους. Ευελπιστώ ότι, θα δώσει, ταυτόχρονα, έναυσμα για ένα δημόσιο και υπεύθυνο διάλογο γύρω από το θέμα αυτό στο επίπεδο της κοινωνίας. Στο διάλογο αυτό προσβλέπω και στη δική σας υποστήριξη.


  Λήδα Κουρσουμπά

Επίτροπος Προστασίας των
Δικαιωμάτων του Παιδιού


                Για να δείτε το άρθρο του δημοσιογράφου πατήστε ΕΔΩΚατεβάστε το αρχείο Word ΓΕΠ 11 11 044-ΙΙ phileleftheros 29-9-2014.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top